Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση μιας αιμορραγίας;

Όσο προσεκτικός και αν είσαι, κάποια στιγμή μπορεί να μην μπορέσεις να αποφύγεις μια αιμορραγία. Εάν τραυματιστείς ή αν αναγνωρίσεις κάποιο από τα συμπτώματα μιας εσωτερικής αιμορραγίας, το σημαντικότερο είναι το πεις αμέσως στη μαμά ή στον μπαμπά σου ή σε κάποιον ενήλικα που βρίσκεται δίπλα σου εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, αν είσαι στο σχολείο, θα πρέπει να το πεις στη δασκάλα ή το δάσκαλό σου, ή αν είσαι στο σπίτι ενός φίλου σου, θα μπορούσες να ενημερώσεις τους γονείς του ή να τηλεφωνήσεις στους δικούς σου γονείς.
Θυμήσου: Είναι σημαντικό να περιγράψεις όσο καλύτερα μπορείς τα συμπτώματα που αισθάνεσαι (δηλαδή ότι νιώθεις κάτι να σε «γαργαλάει» στην άρθρωσή σου ή αισθάνεσαι το σημείο να είναι πρησμένο, ζεστό και να σε πονάει).
Θα πρέπει επίσης να αναφέρεις πότε συνέβη ο τραυματισμός, αλλά και τι ακριβώς συνέβη (έπεσες και χτύπησες το πόδι σου; κάποιος σε έσπρωξε κατά λάθος; κόπηκες με το ψαλίδι;)

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις μια αιμορραγία

Εάν έχεις μια εξωτερική αιμορραγία, δηλαδή εάν τρέχει αίμα από μια πληγή ή γρατζουνιά στο δέρμα σου:
Μείνε ήρεμος. Μη σε τρομάζει το αίμα που τρέχει. Σιγά σιγά θα σταματήσει!
Μην πιάνεις με γυμνά χέρια την πληγή που αιμορραγεί.
Η πληγή θα καθαριστεί με ένα αντισηπτικό από έναν ενήλικα που θα φορά γάντια (το αντισηπτικό είναι ένα υγρό που σκοτώνει τα μικρόβια, όπως για παράδειγμα, το ιώδιο).
Θα χρειαστεί να πιέσεις το σημείο που αιμορραγεί και να το κρατάς ψηλά μέχρι το αίμα να σταματήσει.
Ο πάγος βοηθά να σταματήσει η αιμορραγία πιο γρήγορα. Γι’ αυτό, θα χρειαστεί να ακουμπήσεις πάνω στην πληγή λίγο πάγο ή μια παγοκύστη που θα έχεις τυλίξει προηγουμένως σε μια καθαρή πετσέτα (η πετσέτα χρησιμοποιείται επειδή ο πάγος δεν πρέπει να ακουμπά απευθείας πάνω στο δέρμα σου!).
«Ακόμη και αν το αίμα από την πληγή αργεί να σταματήσει, εσύ δε χρειάζεται να φοβηθείς ή να τρομάξεις. Έτσι κι αλλιώς, η αιμορραγία που αργεί να σταματήσει είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αιμορροφιλίας!»

Εάν αισθανθείς τα συμπτώματα της αιμορραγίας σε έναν μυ ή σε μια άρθρωση, δεν έχεις παρά να θυμάσαι 4 απλές λέξεις: Ανάπαυση – Πάγος – Πίεση – Ανύψωση!

Για να γίνεις γρήγορα καλά μετά από μια αιμορραγία στην άρθρωση, θα χρειαστεί για λίγο καιρό να μείνεις στο σπίτι και να την κινείς όσο λιγότερο μπορείς. Γι’ αυτό, μπορεί να χρειαστεί για κάποιο διάστημα να βάλεις νάρθηκα ή να περπατάς με πατερίτσες.
Πάγος
Τυλίγοντας μερικά παγάκια ή μια παγοκύστη σε μια πετσέτα και ακουμπώντας την πετσέτα στην άρθρωση, ο πόνος μειώνεται και η αιμορραγία σταματά πιο γρήγορα. Μπορείς να το κάνεις κι εσύ μόνος στο σπίτι, αν σου δείξει η μαμά σου. Απλά ακουμπάς την πετσέτα με τον πάγο στην άρθρωσή σου για 5 λεπτά!
Πίεση
Η πίεση βοηθά την αιμορραγία να σταματήσει. Γι' αυτό μπορεί να χρειαστεί να φορέσεις γύρω από την άρθρωση έναν ελαστικό επίδεσμο, ο οποίος θα την πιέζει ελαφρά μέχρι να σταματήσει να αιμορραγεί.
Ανύψωση
Εάν η άρθρωση που αιμορραγεί βρίσκεται στο πόδι ή στο χέρι σου, θα πρέπει να μένεις ξαπλωμένος και να το ακουμπάς πάνω σε μαξιλάρια.

Αν τρέξει αίμα από τη μύτη σου (ρινορραγία):

Κάθισε σε μια καρέκλα και κράτα το κεφάλι σου με το πηγούνι προς τα κάτω
Πίεσε το ρουθούνι που αιμορραγεί για τουλάχιστον 20 λεπτά
Υπό την αιγίδα: Πρωτοβουλία:
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Share This: